A hipertrófiás hegek és a keloidok kezelése

Amióta kiderült, hogy az égési sérülések nyomán kialakult hipertrófiás hegek kezelésében kedvező hatásúak a szilikon lapok (silicone gel sheets), számo s kísérlet sorozatot végeztek a szilikon lapok igazolására műtéti hegek ill. egyéb traumás behatások következtében kialakult hipertrófiás hegek ill. keloidok kezelésére. Az ezek nyomán készült tanulmányok (1, 2, 3, 4) mindegyike a megfigyelt paraméterek javulásáról számol be (lásd az 1., 2., és 2. táblázatot.

Hatásmechanizmus

A nagy kérdést, hogy a szilikon lap alkalmazása (silicone gel sheeting) miért hatásos a keloidok és a hipertrófiás hegek kezelésében, maradéktalanul megválaszolni (2). Egyes kutatók szerint a heges terület okklúziója a stratum comeum hidratációját okozza (5), ami a kedvező hatás alapja lehet. Egy másik elmélet szerint a bőr okklúziója a bőrfelszinnel párhuzamosan futó kollagén rost kötegek reorientációjához vezet, azonben ezt nem sikerült kétséget kizáróan bizonyítani.

A szilikon lap- és a szilikon gél kezelés összehasonlítása

A kilncvenes évek elején került forgalomba keloidok és hipertrófiás hegek kezelésére a Zeraderm gél. Egyes kutatók klinikai kísérleteket végeztek a hagyományos (szilárd halmazállapotú) szilikon lap- és a szilikon gél kezelés hatákonyságának összehasonlítása céljából (6). Az eredmények lényeges különbséget nem mutattak ki.

A hegre kenhető szilikon gél előnyei a szilikon lap kezeléssel szemben

A Zeraderm gél ugyanazokat az orvosi tisztaságú szilikon vegyületeket (medical grade silicone) tartalmazza, mint a szilikon lapok. Hatásosságuk is hasonló. Ugyanakkor a gyakorlat azt mutatja, hogy a szilikon lapok használata nehézkesebb és kényelmetlenebb a páciens számára, mint a Zeraderm gélé, ami gyakran azt eredményezi, hogy a beteg idő előtt felhagy a kezeléssel, vagy csak rendszertelenül végzi azt. Ráadásul a szilikon lapot hónapokig kell alkalmazni, ami nem mindig higiénikus. Általában a betegnek kell a lapot méretre vágni, és ragtapasszal vagy egyéb módón rögzíteni a hegre. Főleg a gyerekek esetében ez a kezelési mód nagyon nehezen kivitelezheztő. A Zeraderm gél használata aokkal egyszerűbb és ezáltal kényelmesebb. Mivel egy láthatatlan filmréteget képez a heges felületen, így ha például az arcon van a heg, akár rá is lehet sminkelni. Használata különösen praktikus az arcon, ahol esztétikai okokból, és a testhajlatokon, ahol rögzítési nehézségek miatt nem alkalmazhatóak a lapok.

A termék leírása

A Zeraderm egy szabadalmazott szilikon polimer (nagy molekulasúlyú polixiloxán vegyület) kenhető gél formájában. Levegő hatására a Zeraderm gél egy majdnem láthatatlan, légáteresztő és víztsaszító filmréteget alkot a bőrőn. A Zeraderm gél, szemben a hasonló kenhető szilikon tartalmú készítményekkel, sokkal kevésbé ragadós filmréteget képez. A készítmény I. osztályba sorolt gyógyászati segédeszköz, és rendelkezik CE minőségbiztosítási minősítéssel ill. jelzéssel

Javallatok

A Zeraderm gél használata égési sérülések, sebészeti beavatkozások és más, bőrt ért, traumás behatások következtébe kialakult keloidok és hipertrófiás hegek kezelése esetén javasolt. Eredményesn kezelhetők a készítménnyel régebbi hegek is, bár ez esetben hosszab kezelési idővel és lassúbb javulással lehet számolni. Anamnézisből ismert keloid hajlam esetén a Zeraderm gél kezelést, megelőzésképpen, már akkor ajánlott elkezdeni, amikor a varratszedés megtörtént, ill. a seb már teljesen záródott. Ez esetben a hipertrófiás heg ill. a keloid kialakulása megelőzhető.

Haználati tanácsok

A megtisztított kezelendő felületet ujjbeggyel kíméletesen masszírozve vékonyan és egyenletesen be kell kenni a géllel. Nem kell vastagon kenni, mert akkor nem szárad ki séragcsos maradhat, ráadásul beszennyezheti a ruházatot. Nagyon fontos, hogy a kezelés folyamatosan történjen, és hogy a beteg a kezelendő börfelületet minden nap kétszer bekenje. Feltétlenül fell kell hívni a betegek figylemét arra, hogy a kezelés időtartama alatt a készítmény folyamatosan kell használni.

Figyelmeztetés

Szembe, nyálkahártyára ne kerüljön a készítmény. Nyílt ill. még nem teljesen gyógyult sebre, gennyes ill. nedvező bőrfelületre nem szabad használni a gélt. A páciensek figyelmét fel kell hívni arra, hogy a kezelés több hónapot vesz igénybe, látható javulás csak két-három hónapután várható, és ahhoz, hogy az elért eredmény tartós maradjon, legalább 5-6 hónapig kell folytatni azt (régebbi, több éves hegek esetén akár egy-másfél évig is).

Röviden a szilikonról

A Zeradermben ugyanazok a gyógyszer- ill. kozmetikai iparban használatos szilikon vegyületek (medical grade silicone) találhatóak, amelyekből egyes szájon át szedhető gyógyszerek bevonata készül, ill. amelyeket ajakrúzsok és dezodorok alkatrészeként felhasználnak. Minden összetevő engedélyezett, és szerepel az egysült államokbeli "Federal GRAS of chemical compounds" nevű listán, melyen az USA-ban teljesen biztonságosnak tekintett anyagok vannak regisztrálva.

1. táblázat - Gold: Topical silicone sheeting in the treatment of Hypertrophic Scars and keloids
  Kidomborodás csökkenése Elszineződés csökkenése Kezelés eredményessége
Változás mértéke Minimális Közepes   Teljes   Minimális Közepes   Teljes   Minimális Közepes Teljes
Páciens megitélése 18,75% 81,25% 0% 25,00% 75,00% 0% 0% 100% 0%
Kezelőorvos megitélése 43,75% 50,00% 6,25% 25,00% 68,75% 6,25% 0% 93,75% 8,25%

 
2. táblázat - Katz: Silicone gel sheeting in Scar Therapy
  Megitélés legalább 6 hónappal később
Hatás Friss hegek Krónikus hegek
Javult 11 (79%) 20 (56%)
Nem változott 3 (21%) 16 (44%)
Összesen 14 (100%) 36 (100%)